
Vent d’alliberament és un llibre tan vinculat a Mallorca com ho és l’obra de Joan Mascaró Fornés, a qui l’autor va conèixer gràcies a l’estreta amistat entre Joan Mascaró i Rafel Griera, son pare. El llibre és fruit de l’experiència vital de l’autor, inseparable de la influència espiritual del gran autor mallorquí.
Vegem qui era son pare i els vincles amb Mallorca. Rafel Griera va ser un dels promotors de l’Obra del Diccionari català-valencià-balear, d’Alcover i Moll i va tenir un paper decisiu perquè la societat catalana donàs suport econòmic a aquella iniciativa mallorquina,[ tal com ho reconeix la introducció del primer volum del DCVB en què Antoni M. Alcover diu literalment: «Entre els qui més d’hora respongueren a la meva crida i es convertiren en protectors insignes de l’obra, he de citar el professor Joan Mascaró, mallorquí resident a Cambridge, i l’industrial Rafel Griera i Plans, de Barcelona. Els he d’anomenar amb especial gratitud perquè, a més d’esser els primers, d’ells dos prové indirectament tota l’organització de la propaganda intel·ligent i entusiasta que es formà a Barcelona, repercutí a totes les regions i determinà l’afluència de subscriptors que havia de fer possible la continuació i l’acabament de l’obra.» També era erudit de la llengua sànscrit i amic íntim de Joan Mascaró i Fornés, de qui en va finançar la publicació d’algunes obres i qui li va dedicar el seu llibre Lamps of Fire (Llànties de foc).
Recordem que Joan Mascaró Fornés, nascut a Santa Margalida, Mallorca, és l’orientalista que va introduir a Occident els clàssics de la Índia gràcies al fet que les seves traduccions han esdevingut les de referència a tot el món. Així tenim la traducció dels Upanishads, el Bhagavad Gita o el Dhammpapda; també va publicar llibres sobre espiritualitat (Llànties de foc de les escriptures i saviesa del món o Diàlegs amb l’Índia. El llibre La creació de la fe. El testament espiritual d’un gran mallorquí recull cartes de Rabindranath Tagore i Jorge Guillén i una selecció de textos. Tots aquests llibres formen part del catàleg de l’Editorial Moll adquirit per l’associació Institució Francesc de B. Moll l’any 2015.
Vent d’alliberament continua aquesta línia editorial. D’aquella infància i joventut, Jordi Griera n’extraurà no només importants lliçons vitals sinó ensenyaments carregats de didàctica sobre el sentit de la filosofia oriental i la seva aplicació pràctica en el dia a dia. D’una forma senzilla i amena, Jordi Griera, deixeble i seguidor de Joan Mascaró, sintetitza en la seva obra el saber popular heretat d’una figura constantment reivindicada en els darrers anys i que creix com a figura històrica amb el pas dels anys.
Vent d’alliberament, de Jordi Griera, com el mateix autor explica, és una obra útil per als joves i els experimentats, dones i homes, a casa i a l’empresa. Proposa un camí sòlid per a l’autoconeixement i també per comprendre com són els altres, per a una millor vida en parella i a la feina, alliberats d’estrès, de la por irracional i el sofriment. A més, Griera estudia l’alimentació i els hàbits que sovint bloquegen la nostra vida i la fan innecessàriament complicada, tot aportant tècniques concretes, com el katsugen de l’ Seitai i la meditació, que poden ser aplicades en el nostre dia a dia. Aquest llibre es presenta com un manual de la consciència destinat a acompanyar-nos en un procés d’alliberament del dolor més quotidià, i a ajudar-nos a trobar el camí cap a la felicitat. L’autor d’aquesta obra, Jordi Griera, qui dedica aquest llibre als seus mestres Katsumi Mamine, Hirosuke Noguchi, Mutsuko Nomura, entre d’altres, va crear l’any 2000 el Lideratge Natural, un mètode de transformació empresarial que ha aplicat a Suïssa, Itàlia i Índia, i és fundador i actual president de la Fundació Ineval. Vent d’alliberament és l’obra que destil·la la seva experiència vital.
Aquesta edició de Vent d’alliberament, editada per la Institució Francesc de B. Moll, ha estat subvencionada pel Consell de Mallorca
