
El passat 31 de maig, la Institució Moll presentà la campanya «Rescata-Mots» a la XXXV Fira del Llibre de Palma. La presentació suposa el tret de sortida dels actes que es duran a terme d’aquí fins dia 10 d’octubre, quan se celebrarà el II Dia Francesc de Borja Moll.
La doctora Caterina Valriu, filòloga i experta en rondallística, explicà la campanya, que consistirà en el fet que «els alumnes de les escoles rescatin mots oblidats a les Rondaies Mallorquines i les cerquin al Diccionari Català-Valencià-Balear». Remarcà la importància que «les cerquin a la versió digital però també als deu toms de paper: que l’olorin, que el palpin i el tenguin a les mans». «Cada un en farà un embarbussament, perquè és una expressió divertida de la llengua», apuntà després i afegí que «el resultat es penjarà a les xarxes socials amb l’objectiu d’assolir l’impacte més gran, mitjançant “agradaments” i “compartides”». Els més valorats tendran premis com un conjunt de diccionaris o un aplec de rondaies. Amb aquesta iniciativa es vol incentivar els escolars a conèixer dos elements valuosos, com són el DCVB i les rondaies, únics a tot el món.
Valriu recordà com una anècdota que, salvant les distàncies, això de rescatar mots li era familiar de l’època en què amb Francesc Moll, fill de Francesc de Borja M., feien un programa de ràdio sobre rondalles i de vegades també havien de recórrer al diccionari per esclarir el significat d’un mot.
També anuncià que es faria un contarondalles a l’Hospital Universitari de Son Espases, un acte commemoratiu a Francesc de Borja Moll i fins i tot una marató de rondalles a tots els territoris de parla catalana.
L’acte va ser presidit simbòlicament pels caparrots de N’Espardenyeta, Es Moix i Sa Rateta, En Pere Sense Por i Es Jai i Sa Fada Mariana, dels Gegants i Caparrots de la Sala; tots ells, personatges sorgits de l’Aplec de Rondaies Mallorquines de Mossèn Antoni M. Alcover.
Completaren la presentació el professor–i biògraf de Moll– Joan Miralles, que recordà la rellevància de la figura de Moll i de la seva obra; Llussia Serra, de la Institució Pública Antoni Maria Alcover, que convidà a visitar, encoratjà a tothom a participar i valorà molt positivament la col·laboració entre les institucions Moll i Alcover; finalment, interveniren els representants polítics de l’Ajuntament de Palma. El regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió; la regidora d’Educació i Esports, Susanna Moll i la regidora Participació Ciutadana i Coordinació Territorial, Eva Frade. Tots tres es mostraren molt satisfets amb la iniciativa i coincidiren a dir que la campanya era una idea que, des de l’Ajuntament de Palma, tendria tot el suport possible.