
“La Institució Francesc de Borja Moll continua la tasca de l’Editorial Moll“, diu la nova edició popular de les Rondaies Mallorquines que tornen a ser al carrer. Per Sant Jordi 2016, la Institució Moll s’instal·là devora l’olivera de Cort per a celebrar la gran diada dels llibres, com havia fet l’Editorial Moll a Cort durant vuit dècades.
Al costat de l’Institut d’Estudis Baleàrics i de l’ARA Balears, la Institució Moll tornà posar a l’abast dels lectors els seus 1.200 títols i, molt especialment, els 24 volums de Rondaies Mallorquines, complint així la promesa feta per la Institució Moll en la presentació del 3 de febrer a Palma, ja que les Rondaies estaven exhaurides. Al mateix temps, en col·laboració amb el diari Última Hora, se n’ha fet una promoció de llançament que ha tengut una acollida magnífica.
Les Rondaies continuen essent un regal de naixements i primeres comunions, d’aniversaris infantils i de no tan nins, i moltes famílies se’n nodreixen per contar-les a la seva manera als infants. Foren molts els curiosos que s’acostaren a la parada de Cort i manifestaren la seva alegria pel retorn de l’editorial i per la reedició de molts títols il·lustres de la cultura catalana feta a les illes, com les mateixes rondalles.
Especial va ser la lectura de Xesc Moll, que no pogué evitar l’emoció en recordar les locucions del seu pare a Ràdio Popular i, francament, ho feia igual de bé! També en llegí el batle de Palma, José Hila, qui deixà bocabadat a més d’un i és que, com va reconèixer posteriorment, venia entrenat de casa perquè sovint en llegeix a les seves illes. També el rector de la UIB, Llorenç Huguet, hi volgué participar a petició del secretari de la Institució, Antoni Mir. El rector acceptà llegir una pàgina d’una rondalla, ja que no disposava de molt de temps, però quan acabà la primera pàgina de N’Estel d’Or va decidir continuar, «ara vull saber com acaba!», digué.
Per Sant Jordi tornaren les Rondaies Mallorquines i l’Editorial Moll, esperem que no se’n tornin mai més i que sempre tenguem al nostre abast aquest tresor cultural de la mà de l’Editorial més antiga i especial de Mallorca.